Nassau Nieuws

December 2017

Met de tweede nieuwsbrief van dit schooljaar informeren wij u graag over actuele ontwikkelingen.

Classpolicy
Sinds de herfstvakantie maken de leraren op de mavo gebruik van het programma classpolicy. De schermen van de leerlingen zijn in beeld op de computer van de docent, waardoor direct gemonitord wordt waar leerlingen aan werken. Het programma biedt ook de mogelijkheid de toegang tot internet te beperken, specifieke sites te blokkeren en de leerling digitaal aanwijzingen te geven. Binnenkort gaan ook de collega’s van havo en vwo gebruik maken van classpolicy. Meer informatie over het programma vindt u op www.classpolicy.com.

Boeken lezen op de tablet
Op alle tablets is een epubreader geïnstalleerd, die de mogelijkheid geeft digitaal boeken en artikelen te lezen. In onze eigen mediatheek kunnen digitale boeken geleend worden; er zijn 82 titels. Ook kunnen onze leerlingen gratis digitale boeken lenen bij de Nieuwe Veste, de bibliotheek van Breda. Op de achterzijde van hun schoolpas staan de benodigde gegevens.

Nassau Academie mavo
Leerlingen die gekozen hebben voor de minor 'Culture Clothing' krijgen de opdracht zelf een subcultuur te bedenken die wellicht zal aanslaan bij de rest van de school en misschien de stad Breda. Leerlingen ontwerpen en maken een t-shirt dat kenmerkend is voor hun subcultuur. Hiervoor werken ze samen met Mirte van Wijngaarden. Mirte is een oud-leerling van onze school en een succesvol modeontwerpster. Zij ontwierp al kleding voor Armin van Buuren, Johnny de Mol en 2unlimited. Voor deze samenwerking zijn we met z'n allen naar haar atelier in de Boschstraat gegaan. Mirte liet zien hoe een idee wordt omgezet tot een product, ze toonde tips en trucs en ze heeft geholpen met het maken van het t-shirt.


Nassau Academie havo
In de laatste colleges stond ‘natural culture difference’ centraal, waarbij Avans-docent Wim de Haas de leerlingen de kans gaf zelf een CultureCompass in te vullen met behulp van een app. Hiermee konden leerlingen de verschillen ervaren tussen hun eigen en andere culturen. Het begrijpen van andere culturen en gewoonten draagt bij aan het effectief samenwerken met mensen in en uit andere landen. Dit college was geheel in het Engels, handig om te bepalen of iemand aan een studie in het Engels de voorkeur geeft boven een Nederlandstalig programma.

Tijdens de laatste les bestudeerden de leerlingen enkele recensies van restaurants. Ze verwerkten daarna in een pitch hoe de ondernemer beter zou kunnen inspelen op de voorkeur van bezoekers. Deze relatief eenvoudige methode liet zien hoe onderzoek zorgt voor inzicht in klantgedrag en daadwerkelijk bijdraagt aan actiegerichte besluitvorming. 

De eerste geluiden van de aankomende studenten zijn positief: voor het bepalen van een definitieve studiekeuze was deze collegereeks namelijk onontbeerlijk. 

Nassau Academie vwo
We zien dat een toenemend aantal vwo-leerlingen voor een gymnasiumopleiding kiest. Om de geïnteresseerde leerling hierop beter voor te bereiden zijn we dit jaar in klas 1 gestart met de minor ‘’Goden, monsters en klassieke helden”. 

Samen met hun docenten verdiepen leerlingen zich in het ontstaan van de filosofie en bestuderen ze de taal en cultuur van de Grieken en Romeinen, in de wetenschap dat onze tijd nog steeds erg beïnvloed wordt door het klassieke verleden. Tijdens de lessen wisselen theorie en praktijk elkaar af. Een van de opdrachten is het ontwikkelen van een spel over de Griekse en Romeinse cultuur. Niet alleen spelen ze dit spel met elkaar, ze presenteren het ook tijdens de certificatenavond op 30 mei 2018. De leerlingen zijn tot nu toe erg enthousiast.

Tweetalig onderwijs
Het eerste deel van de uitwisseling van klas 3B zit erop. Onze leerlingen zijn een week lang in Oeiras in Portugal geweest. Ze logeerden bij de gezinnen van hun Portugese partners. Het programma was uitdagend en de leerlingen en hun begeleiders, mevouw Talbot en de heer De Pender, hebben veel geleerd en volop genoten. In het voorjaar van 2018 komen de Portugese leerlingen naar Nederland.

Op 24 november was toneelgezelschap “Phileas Fogg” op school voor klas 1A en klas 1B. Een middag en een avond stonden in het teken van “The little Victorians”. Leerlingen werden langzaamaan omgevormd tot kinderen uit het Victoriaanse tijdperk en zo leerden ze spelenderwijs onder welke barre omstandigheden kinderen in die tijd leefden. De ouders zagen hoe hun kind op het toneel in de fabriek werkte, op straat overleefde of als schoorsteenveger soms al vroeg overleed. Dan is het nu beter!


Net voor Kerstmis was er voor de eerste klassen ook nog een Christmas Party. De leerlingen hadden allerlei lekkernijen klaargemaakt. In het auditorium barstte het feest los. Eerst een klassieker uit Engeland: Raymond Briggs’ The Snowman, een vaste gast bij de BBC op Christmas Eve. Deze korte film werd gevolgd door de verkiezing van mooiste lelijke kerstsweater, een kerstkwis en karaoke met kerstliedjes. Tussendoor werd al het lekkers verslonden! Nog even ontspannen voor de toetsweek: lekker!

Oud & Nieuw 
Het eind van 2017 is in zicht. Op De Nassau hebben we het jaar afgesloten met kerstvieringen en een toetsweek. Voor iedereen wacht nu een welverdiende vakantie. Wij wensen iedereen veel gezondheid, goeds en geluk in 2018.

Bestuur/directie
December 2017